Kementerian Pelajaran Malaysia, melalui Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.7/1999 bertarikh 10 Jun 1999, telah menyarankan bahawa semua sekolah menengah di seluruh negara supaya menubuhkan Kelab Pencegahan Jenayah.

Saranan penubuhan kelab ini adalah bertujuan untuk membangkitkan kesedaran dan kepekaan murid terhadap kemungkinan wujudnya gejala antisosial di sekeliling mereka.

Seterusnya, diharapkan agar kerjasama yang erat antara pihak sekolah dan polis dapat diselaraskan dalam usaha membanteras perbuatan jenayah sama ada di dalam atau di luar kawasan sekolah..

“MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MEMERANGI”


Maklumat KPJ

My photo
Gombak, Selangor, Malaysia
Selamat Datang Ke Blog Kelab Pencegahan Jenayah SMKGS... blog ini ditubuhkan pada 3 Januari 2011 dengan bantuan Guru dan AJK Tertinggi KPJ 2011. Blog ini diwujudkan sebagai saluran penyampaian maklumat serta tempat perkongsian pendapat antara KPJ sekolah - sekolah seluruh Malaysia. Sudi - sudikanlah menjadi Followers serta meninggalkan komen2 yang membina bagi membantu mencegah jenayah serta meningkatkan kualiti blog serta KPJ SMKGS.

Friday, January 14, 2011

SELAMAT DATANG

SELAMAT DATANG diucapkan kepada semua blogger ke blog Kelab Pencegahan Jenayah SMK Gombak Setia...

ini merupakan langkah pertama KPJ SMKGS dalam usaha mengaktifkan Kelab Pencegahan Jenayah sebagai satu sumber maklumat serta badan untuk membantu mencegah jenayah dalam kalangan warga sekolah.

diharapkan dengan kehadiran blog ini, akan dapat memberi manfaat kepada semua warga sekolah serta semua pelawat yang singgah ke blog ini.

harapan saya agar sesiapa sahaja sudi2 kan meninggalkan komen dan pendapat yang boleh diguna pakai bersama2 dalam memajukan blog ini serta sama2 dalam usaha mencegah penularan kes jenayah di luar sana.


= BERSAMA MENCEGAH JENAYAH! =